Dutch Afrikaans Albanian Arabic Armenian Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish English Estonian Finnish French Galician German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Welsh Yiddish

Dwergauto's

Mogelijk ben je door het ingeven van zo'n woord via een zoekmachine op deze site terecht gekomen.

Maar wat zijn dit voor auto's? Het zijn kennelijk erg kleine voertuigen, maar daar waren en zijn er zoveel verschillende van. En het “klein” is nogal relatief en subjectief. Bij de Nederlandse DWergAutoClub DWAC is het duidelijk wat wij bedoelen, namelijk historische gemotoriseerde 3- en 4 wielige voertuigen waarvan de motor een cilinderinhoud heeft van maximaal 600 cc. En het “historische” hebben we omschreven als voertuigen waarvan de productie vóór 1970 is beëindigd. We willen deze voertuigen zoveel mogelijk voor het nageslacht bewaren en hen ook zoveel mogelijk veilig op de openbare weg berijden.

De meeste van deze auto's zijn in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd en heetten toen “scootmobiel”, “bubble car” (vooral de exemplaren met grote gewelfde ruiten) en ook wel gewoon “kleine auto”.

Slechts enkele modellen dwergauto zijn in grote aantallen (meer dan 100.000 stuks) gebouwd zoals de Messerschmitt, de Goggomobil en de BMW Isetta.

Van veel meer zijn er tientallen of honderden gemaakt.

Veruit de meeste van de ruim 1500 modellen van 500 fabrikanten zijn slechts 1 of enkele malen gebouwd.

Ze zijn ontworpen en gebouwd in veel landen binnen en buiten Europa; het meest in Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk.

Een heel klein percentage heeft de tand des tijds overleefd en deze worden nu gekoesterd door allerlei mensen binnen en buiten clubverband. Bij de DWAC zijn dat bijvoorbeeld 800 dwergautootjes, waarvan er 150 rijklaar zijn; voor al die anderen zijn restauratie activiteiten of bestaan er plannen. Die dwergen zijn in bezit van zo'n 200 eigenaren. Het zijn ruim 100 verschillende modellen, gemaakt door zo'n 60 verschillende fabrikanten. Er zijn enkele unieke exemplaren bij.