Dutch Afrikaans Albanian Arabic Armenian Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish English Estonian Finnish French Galician German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Welsh Yiddish

Het DWAC logo

dwac 200In het clubvignet is een wagentje afgebeeld, dat velen van u onbekend zal voorkomen. Het is de Shelter, ontworpen door Ir. A. van der Goot, thans erelid van de DWAC.

De Shelter was Van der Goots antwoord op het transportprobleem. Begonnen als afstudeeropdracht tijdens zijn studie vliegtuigbouwkunde, mondde het met behulp van overheidssteun uit in een kleinschalige productie van deze wagentjes. Werkelijk ieder onderdeeltje was door Van der Goot zelf bedacht. Ook de motor, die met slechts drie bouten vastzat, werd door hemzelf ontworpen. Het is een 1 cilinder 2 takt motortje van 228cc. Een drieversnellingsaandrijving met een automatische centrifugaalkoppeling brengt via een ketting het vermogen over op het enkele achterwiel. Twee onafhankelijk geveerde voorwielen met een uiterst simpele besturing en mechanische remmen completeren het geheel. De carrosserie was zeer eenvoudig uitgevoerd om de productiekosten laag te houden. De totale zelfdragende carrosserie weegt slechts 50 kg.
Een handvol Shelters werd uitvoerig getest door ze te verhuren. Helaas, na vele testen bleek het autootje nog lang niet productierijp te zijn. Daarnaast heeft de afnemende vraag naar dwergauto’s ervoor gezorgd dat het Shelter project gestrand is. Er zijn nog een paar Shelters bewaard gebleven. Het is de bedoeling om (minimaal) een daarvan te restaureren.