Onderdelen en reparaties

Wie onderdelen nodig heeft voor een dwergauto zit wel eens met de handen in het haar. Bij de dealer hoef je het niet te proberen, in de meeste gevallen bestaat het merk niet eens meer. En als het merk nog wèl bestaat, is het maar de vraag of de huidige dealer het product van vijftig jaar geleden nog kent.

Of het merk is inmiddels te prestigieus geworden en wil niets meer te maken hebben met het rijdende ei dat het ooit aan de man bracht. Gelukkig is het niet onmogelijk om aan onderdelen te komen. Hier en daar rondvragen binnen de DWAC wil nog wel eens een nog bruikbaar onderdeeltje opleveren. Technische groothandels, motorenrevisiebedrijven, remservice-diensten en automaterialenzaken kunnen vaak meer algemene onderdelen leveren als bouten en moeren, banden, keerringen, kogellagers, remonderdelen, zuigers, kleppen, lampjes, etcetera. Voor merk- of typespecifieke onderdelen zult u wat beter moeten zoeken.

In principe kunt u vier wegen bewandelen:

  1. Met oude dealerlijsten in het dashboardkastje door Nederland trekken. Voordeel is vaak de lage prijs, nadelen zijn de grote schaarste aan nog bestaande en nog niet door anderen geplunderde oude dealers en de incourante onderdelen die ze hebben. Wat altijd stuk ging is natuurlijk allang uitverkocht! Dit is dus niet de trefzekerste methode als u een bepaald item zoekt. Wel goed voor uw aardrijkskundige kennis van Nederland!
  2. Onderdelen zoeken die de deelnemers aan dwergauto-evenementen tijdens deze evenementen aanbieden. Hier is vaak leuk spul te vinden, voor zowel gangbare als niet gangbare dwergauto’s. Reken niet op koopjes. Ook zal het gevonden onderdeel veelal geheel gereviseerd moeten worden. Desondanks een aardige methode, vooral omdat het de kans biedt veel referentiefoto’s te maken van dwergjes die op het evenement aanwezig zijn. En u kunt veel bruikbare contacten opdoen.
  3. Onderdelenleveranciers. Dit kunnen de buitenlandse merkenclubs zijn, maar ook eenmansbedrijfjes. Niet altijd goedkoop, maar wèl bieden zij de meeste kans het beste alternatief voor een bepaald origineel onderdeel te vinden. Bovendien is het assortiment vaak behoorlijk compleet.
  4. Beurzen als de onderdelenmarkt van het Autotron, Vehikel, Veterama Mannheim, Beaulieu, etcetera. Hier is niet altijd iets bruikbaars te vinden. Bovendien is het lastig om de voor u interessante spullen te ontdekken in het aanbod van de diverse handelaren. Wèl kunt u hier aardige beursaanbiedingen vinden voor gereedschappen en accessoires. Of rubberprofielen, bowdenkabels en allerhande ijzerwaren als bouten, moeren, sluitringen, popnagels en splitpennen. In ons clubblad wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van nieuws op dit gebied.

Uiteraard zijn er ook veel onderdelen via Internet te vinden. Dat kan zijn via sites als Marktplaats en Ebay (met nema de Duitse en Engelse Ebay) of bij gespecialiseerde handelaren.